Trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’

De KNVB en Consument en Veiligheid bieden gezamenlijk het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ aan om blessures te voorkomen. Het programma is beschikbaar via de subsite voor Trainers & Coaches en wordt ondersteund door Giovanni van Bronckhorst.

Elk jaar lopen 620.000 veld voetballers een blessure op. Vooral de enkels en knieën moeten het ontgelden. Om deze voetbalblessures aan te pakken is het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ ontwikkeld.

Het trainingsprogramma bevat oefeningen die blessures helpen te voorkomen. Trainers kunnen deze oefeningen verwerken in hun training. Het programma bestaat uit een complete warming-up en stabiliteitsoefeningen. Voor de warming-up wordt er gebruik gemaakt van het 11+ programma van de FIFA. Daarmee wordt dertig procent van de blessures voorkomen.

Bekijk de stabiliteitsoefeningen
Met behulp van korte voorbeeld films zijn de diverse oefeningen te bekijken. Het programma wordt daarnaast ook aangeboden via de KNVB Academie. De stabiliteitsoefeningen zijn opgedeeld in drie niveaus.

Bekijk hier niveau 1:
Terugspelen na inspringen vanaf 1 been
Terugspelen vanuit tripling
Terugspelen vanuit voorwaarts lopen
Terugspelen vanuit zijwaartse aansluitpas
Terugkoppen vanuit tweebenige sprong

Bekijk hier niveau 2:
Statisch terugspelen
Terugspelen na zijwaartse sprong
Terugspelen na voorwaarts lopen en drie balcontacten
Terugspelen na sprong van twee benen naar één been

Bekijk hier niveau 3:
Statisch terugspelen na drie balcontacten
Terugspelen na eenbenige sprong op hetzelfde been
Terugspelen en buitenwaarts draaien

Meer oefeningen?
De stabiliteitsoefeningen uit het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ zijn goed te combineren met het warming-up-programma 11+ van de FIFA. Het programma is ontwikkeld door een internationale groep deskundigen en helpt blessures bij mannelijke en vrouwelijke voetballers van veertien jaar en ouder te voorkomen.

Bekijk hier het warming-up-programma 11+ van de FIFA online.

Download hier de 11+ warming-up programma.

Download hier de  11+ poster.

Bron: KNVB en Consument en Veiligheid

 

Pinterest