Koeman: ‘Nederlandse jeugd moet fysieker trainen’

Ronald Koeman is vanaf dit seizoen trainer van Southampton. De oefenmeester ziet in de Premier League de tekortkomingen van het Nederlandse voetbal en schroomt niet deze in de media op te sommen.
“Voetbal verandert. Wij Nederlanders hebben te lang het fysieke aspect van voetbal genegeerd. We scouten vooral op talent, op technische spelers. Maar als ik zie hoe hier in Engeland de jeugd traint, en ik zet dat af tegen wat spelers van dezelfde leeftijd in Nederland doen, is dat een groot verschil. In Nederland zijn we gericht op de bal, het meevoetballen, positiespel. We houden ons daaraan veel te veel vast, terwijl ik vind dat we juist op fysiek vlak veel meer moeten investeren”, aldus de oefenmeester tegen Voetbal International.
De eisen van de Engelse voetbalbond, FA, zijn volgens Koeman nog strenger dan die van de KNVB. “Ze zitten er bovenop. Alles moet goed geregeld zijn. De jeugdacademies hier dienen te voldoen aan eisen die de FA stelt. Wij proberen onze Nederlandse ideeën van trainen, van de indeling van de week, wanneer je wat doet en hoe traint, te implementeren in de opleiding bij Southampton, maar de academie krijgt geregeld controle van de FA.”
Bron: Joey Knobben – ELF voetbal